48ers - Episode 20
2017. május 04. írta: Bécsi Örs

48ers - Episode 20

Egy korszaknak biztos vége Los Angeles-ben, de lehet a csapatnak is annyi egy időre

 

giphy.gif_480x394

A Los Angeles Clippers kiesésével, véget ért Paul Pierce karrierje. Nézzük, mit ért el, a Celtics, a Nets, a Wizards és a Clippers 34-ese 1998-2017-ig a világ legerősebb kosárlabda bajnokságában:

  • NBA bajnok 2008-ban
  • NBA döntő MVP 2008-ban
  • 10-szeres All Star kiválasztott
  • Egyszer az All-NBA második csapatának tagja
  • Háromszor az All-NBA harmadik csapatának tagja
  • 2010-ben az All Star hétvége tripladobó királya
  • 26 397 pont, 7527 lepattanó, 4708 assziszt.

Illusztris számok, de nézzük karrierjének top 5 tulajdonságát, az NBA TV - The Starters műsora szerint:

Balfaszok:

Azért a Playoff-ban, művészet bekerülni ebbe a kategóriába. Eddig nem is volt nagyon példa rá, de Kanada egyik, ha nem a legocsmányabb kosarasának, Kelly Olynyk-nek ez is sikerült. Olynyk-ről azt kell még tudni, hogy két éve a Cleveland Cavaliers halvány esélyét, Ő vette el a bajnoki címtől, az első körben, szabályosan kitépte Kevin Love vállát a helyéről. Szimpatikus arc. Már akinek.

Nagymenők:

DeAndre Jordan 3 emberen átívelő zsákolása is édeskevés volt a Clippers-nek a boldogsághoz, ám annyit mindenképpen megérdemel, hogy a Nagymenők közt helye legyen ebben a részben.

Avery Bradley pillanatait hozta, a Boston Celtics - Washington Wizards első meccsének vége. Előbb bedobott egy hármast, majd kulcspillanatban elcsente a labdát John Wall-tól, hogy aztán nem kis szerencsével megszelidítve a játékszert, Jae Crowder-höz eljuttassa azt.

LeBron James először ellopta a labdát, majd végignyargalt a pályán, hogy Kyrie Irving palánkról leadott passzát rántsa bele a gyűrűbe bele be :D

Iman Shumpert úgy gondolta, hogy átzsákolja Serge Ibaka-t. Ibaka még az elején felugrott blokkolni, aztán mikor látta, hogy mekkora lendülettel jön Shumpert, egyből inkább a saját életét kezdte el félteni és védeni.

Kyrie Irving, Norman Powell-ből csinált komplett idiótát egy betörés során. Szegény Powell a végén, azt sem tudta fiú-e vagy lány a tánc végén.

Az alábbi videó legyen bizonyítéka annak, hogy a legnagyobb tragédiából is lehet erőt meríteni.
(Isaiah Thomas Playoff karriercsúcsa elhunyt húga születésnapján...)

Swag, Yolo, Cukiságok:

A Boston Celtics, Isaiah Thomas fogkiesése után kapta össze magát a Washington Wizards elleni első meccsen. Thomas, Otto Porter után rohant egy betörésnél, és szerencsétlenül, lefejelte Porter könyökét, amitől egyszerűen kiszakadt a bal első foga. Szebbnek nem lett szebb tőle, de csapata látványosan feljavult játékban a történtek után.

boston-celtics-isaiah-thomas-missing-tooth-wizards-50117.jpg

LeBron James egy be nem dobott kosár után egy sörrel akart visszatérni a párharcba, de sajnálatos módon, csak üres üveget kapott ki az egyik pályaszéli segítőnek a kezéből, így nem tudta lehűteni magát.

Kemények:

Dewayne Dedmon összekakaskodott James Harden-nel, aminek békítőjeként, utóbbi csapattársa Nené lépett fel. Nené úgy vélte, a legmegfelelőbb módszer Dedmon lenyugtatására, ha megragadja ellenfele nyakát. Kurvára nem volt hatékony a módszer, mert egyből kiállították a bírók a meccsről.

Bár nem volt szándékos Isaiah Thomas mozdulata, de csak ebbe a kategóriába férhetett be, annyira szarrá fejelte Otto Porter fejét egy leválás alkalmával, a Boston Celtics - Washington Wizards második meccsén. Porter vérzését elállították és később vissza tudott állni a meccsbe:

Mankósok:

Hetek óta kering a pletyka, hogy mi lehet Steve Kerr-rel, a Golden State Warriors vezetőedzőjével. Az köztudott, hogy krónikus hátproblémái voltak / vannak és már nem egyszer meg is kellett műteni nagy fájdalmai miatt. Most a Playoff-ra amortizálódott le olyan szinten Kerr, hogy állítólag lábra állni is alig-alig tudott. Páran azt rebesgették, hogy az edzői karrierje is veszélybe került, de a GSW vezetősége megnyugtatott mindenki, hogy erről szó nincs. Természetesen a legjobb ellátást és gyógymódot keresik sztáredzőjüknek, aki ebben az idényben már biztos nem fog visszatérni a kispadra. Az, hogy ez mekkora hatással lesz a későbbiekben a Warriors játékára, nagy kérdés és pár héten belül választ is fogunk rá kapni, mihelyst szembekerül a Golden State egy masszívabb ellenféllel.

kerr2.jpg

Nem jó a helyzete Tony Parker-nek sem, a San Antonio Spurs irányítójának, aki a Houston Rockets elleni második meccsen sérült meg bal térdére, olyannyira, hogy nem is bírt rálépni a lábára. Egy dobás után már csak a jobb lábára volt képes érkezni és látszódott, hogy nem őszinte a mosolya, mikor lefeküdt inkább a földre. A parkettról, a csapattársai segítségével tudott csak lemenni. Edzője, Gregg Popovich is lenyilatkozta, hogy nem túl rózsás a helyzet Parker állapotát illetően.

Összefoglalók

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 91 - 104

(a párharcot a Jazz nyerte 3-4-re)

Az első kör utolsó párharcát vívta egymással a két csapat. Sansza nem volt a Clippers-nek otthon, ami azért nagyon ciki szerintem. A harmadik negyedben már 21 egységgel is vezetett a Jazz és bár vissza tudott jönni 10-en belülre a LAC, de esélyük nem volt a továbbjutásra és zúgtak ki Chris Paul-ék. Részükről a legnagyobbat DeAndre Jordan játszotta, a maga 24 pont 18 lepattanójával.
A túloldalon simán elviselte a Utah, Rudy Gobert érthetetlen fault-gondjait. A félig sérülten játszó magas ember, 13 perc alatt elért 1 pontot, 4 lepattanót és sikerült kipontozódnia 6 személyi hibájával. Szerencséje, hogy továbbment a csapata, mert könnyen elővehették volna bűnbakként a francia játékost.

Boston Celtics - Washington Wizards 123 - 111

(a párharc állása 1-0 a Celtics-nek)

Rengeted extra teljesítményt hozott a találkozó, de kezdjük a legelején. 16-0-val húzott el az első félidőben a Wizards és már vezettek 17 ponttal is, mikor kiesett a fentebb már említett körülmények között Isaiah Thomas foga. Különösebb jelentőséget nem tulajdonítanék az esetnek, de gyakorlatilag innen kezdett el játszani a Boston. Al Horford, magas emberként, egy lepattanóra volt a tripla-duplától (21 pont 9 lepattanó 10 assziszt). Isaiah Thomas 33 pont 9 assziszttal zárt, ami azt a tényt figyelembe véve, hogy előző nap volt az elhunyt húga temetése, egészen elképesztő teljesítmény. Avery Bradley 4 labdalopást mutatott be, míg Jae Crowder 6 db hármast pörkölt be, 75%-os hatékonysággal.
Ennek fényében, a túloldalon John Wall 20 pontja és 16 asszisztja a semmibe vész, pláne, ha hozzávesszük, hogy eladott 8 labdát. Továbbá az sem kedvezett a vendégeknek, hogy Markieff Morris az első félidőben összeszedett egy bokasérülést. Öröm az ürömben, hogy Morris véleménye szerint, játszani fog már a második összecsapáson.

San Antonio Spurs - Houston Rockets 99 - 126

(a párharc állása 0-1 a Rockets-nak)

Története legnagyobb különbségű félidei Playoff hátrányával mehetett az öltözőbe a Spurs. 30 ponttal vezetett a második negyed végén a Rockets és most végig bírták a meccset és nem fulladtak ki a negyedik negyedre, SŐT! 39 ponttal is vezettek már a záró etapban. Ekkora verésre nem számított szerintem egyik fél sem, még annak ellenére sem, hogy sokan a Houston-t vizionálták a párharc esélyesének.
Attól azért nem kell tartania a Spurs fanoknak, hogy 4-0-val fognak kiesni a Rockets-cal szemben, de mindenesetre, kurvára össze kell kapniuk magukat. Még a csillagok állása is segítette az este folyamán a Houston-t, mert a Spurs-nél a két kezdő David Lee és LaMarcus Aldridge ketten összesen kukáztak össze 8 pontot 4-4-es bontásban. A legjobb dobójuk Kawhi Leonard volt 21-gyel, őt követte Tony Parker és Jonathan Simmons 11-11 egységgel. Így azért egyértelmű, miért kapott ekkora sallert a SAS.

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 116 - 105

(a párharc állása 1-0 a Cavaliers-nek)

Egyszer sem került veszélybe a Cavs első győzelme a Raptors-szal szemben. A Cleveland-nél gyakorlatilag mindenki csinálta a dolgát. A legtöbb pontot LeBron James dobta 35-tel, a legtöbb lepattanót Tristan Thompson szedte le 14-gyel, a legtöbb asszisztot Kyrie Irving osztotta ki 10-zel. Mindenki azt a mutatót hozta, amit a legjobban tud. Kevin Love-nak a kettesek nem mentek, de ennek ellenére a hármasokat 50%-kal dobálta, a büntető vonalról pedig 83.3%-ot hozott és így szerzett 18 pont 9 lepattanót. J.R. Smith-t bántóan kevésszer használta a Cavs, de mikor megkapta a labdát 50%-kal be is dobta a hármasokat. Összességében oka nem lehet a panaszra a Bajnoknak az első meccs után, nem úgy a Raptors-nak.
A magas emberek (Serge Ibaka-n kívül, 15 pont) eltűntek a meccsre. DeMarre Carroll és Jonas Valanciunas összesen dobtak 9 pontot 35 perc játék után, ami kezdőként elég vérszegény. Kyle Lowry és DeMar DeRozan is viszonylag haloványabb estét fogott ki, összesen 39 ponttal, de nem lesz ez így minden egyes este.

Boston Celtics - Washington Wizards 129 - 119 (hosszabbítás után)

(a párharc állása 2-0 a Celtics-nek)

Isaiah Thomas és az ő feje... Az előző meccs után egy foggal kevesebbel hazatérő Isaiah Thomas fejéről szólt a harmadik negyed. Előbb Marcin Gortat húzta ki alóla a talajt és stukkolta meg a parkettát, majd egy elválásnál fejelte telibe Otto Porter-t (fentebb említett módon), ami után ő is, meg a reklamáló Markieff Morris is kaptak egy-egy technikait. A golyófej nem állt le és szintén egy betörésnél Kelly Oubre Jr. találta el. Mintha a Wizards-osok nem lennének tisztába 175 cm-ével...
A fejelgetéseken kívül azért kosarazott is Thomas, és elhunyt húga születésnapján 53 pontot dobott az este folyamán, melyből 29-et a 4. negyedben és a hosszabbításban. Gyakorlatilag egyedül verte meg a Wizards-ot. Vagy inkább John Wall-t, mert hogy a Wizards irányítója is remekelt az este, 40 pontjával és 13 asszisztjával, csapata legjobbja volt. Magát verte meg a Wizards, mert az egész meccsen ők vezettek. A végén a saját kezükben volt a sorsuk, de előbb John Wall, majd Bradley Beal sem tudta bedobni a rendes játékidő utolsó lehetőségét. A hosszabbításban simán kaptak ki 15-5-re. 

Golden State Warriors  - Utah Jazz 106 - 94

(a párharc állása: 1-0 a Warriors-nak)

Mintha csak edzésen lettek volna és míg a Warriors ebből pozitívan, addig a Jazz abszolút negatívan jött ki. Mindkét csapat leosztotta a pontjait csapaton belül, a mezőny legjobb dobója, Steph Curry, 22 ponttal. Mit ne mondjak? Finoman szólva sem egy tipikus nyugati rájátszás meccs volt. A Jazz-nek a következő meccsre fel kellene pörgetnie magát, mert az úgy nagyon égő lesz, ha a legerősebb dobójuk a 13 pontos Rudy Gobert a Warriors ellen.
A Golden State szépen ki tudta kapcsolni az elsőszámú pontszerzőjét a Jazz-nek, így Gordon Hayward mindösszesen 12 pontot hozott össze, 26,7%-os hatékonysággal. Ez az érték, még a szarnál is szarabb...

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 125 - 103

(a párharc állása: 2-0 a Cavaliers-nek)

Túl sok köze most sem volt a győzelemhez a Raptors-nak. 3 perc 9 másodperc elteltével álltak hozzá a legközelebb, ám innentől, csak a hazai csapat vezetett. A Cleveland győzelmét egyértelműen a hármasok hozták, 54,5 %-kal hajigálták a távolikat, ami azért elképesztő hatékonyság, és míg ők 18-at, addig a Toronto csupán 5 db-ot tudott beverni. Ha kell keresni bűnöst az estére a Raptors-nál, (márpedig egy vereség alkalmával miért is ne kéne?) akkor az DeMar DeRozan volt. A legjobb scorer-e a csapatának, ehhez képest megállt 5 pontnál 31 percnyi játék alatt, 18,5 %-os pontossággal, ami több mint szar.
LeBron James 39 pontja, 71,4 %-kal, egészen elképesztő. Nem terem sok babér egyelőre James ellen az idei Playoff-ban az ellenfeleknek. Mintha évről évre tudatosabb és jobb lenne a King. Egyébként James, az embertelen számok mellé még hozott egy helyet a Playoff örök ranglistáján, a pontokat tekintve. Immáron ő az NBA Playoff-jainak második legtöbb pontot szerzett játékosa. Kareem Abdul-Jabbar-t előzte meg és Michael Jordan van előtte. 

San Antonio Spurs - Houston Rockets 121 - 96

(a párharc állása: 1-1)

Az első összecsapás után is megírtam, hogy nagy valószínűséggel nem 0-4-gyel fog kiesni a Spurs, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire visszaverik a Rockets-ot. LaMarcus Aldridge-dzsal, a Spurs tavaly visszavonult legendája, Tim Duncan beszélgetett el a meccset megelőzően. Nem mondanám hogy sokra ment vele, bár 15 pontja és 9 lepattanója abszolút vállalható, de anno sokkal nagyobb reményekkel szerződött a San Antonio-ba. A karmesteri pálcát ezúttal is Kawhi Leonard ragadta meg és vezette csapatát sikerre a Houston ellen, akik a harmadik negyedben már-már visszajöttek a meccsbe és el is kezdték hinni, hogy van mit keresniük, de aztán a Spurs úgy megtolta a záró etapot, hogy a végén annak örülhettek James Harden-ék, hogy "csak" 25-tel kaptak ki...

A bejegyzés trackback címe:

https://lanbasea.blog.hu/api/trackback/id/tr2212472951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása