48ers - Episode 45
2019. december 09. írta: Bécsi Örs

48ers - Episode 45

LUKA DONCIC

nevtelen.jpg

Nem mennék bele messzemenő életigazságokba, sem pedig magyarázkodásba. Nyilván ha olvasod ezt a cikket, nagy valószínűséggel már olvastál tőlem. Amennyiben nem, üdvözöllek a 48ers-nél!

Maga a blog eléggé behatárolhatatlan, de amit az elejétől a fejembe vettem, hogy csak és kizárólag én akarom meghatározni hogy mi és milyen stílusban jelenjen meg, mivel ez az én szerelemgyerekem. Nem ígértem egyszer sem hogy rendszeres lesz a blog, vagy hogy milyen témákat fogok érinteni, azt viszont röstellem, hogy hónapokra el-eltűnök, mert azért a visszajelzésekből átjött, hogy igény azért mégis csak volna a véleményemre. Kezdjük új alapokról. Nem fogok meccseket elemezni, annyira nem vagyok szakértő. Nem fogok bulvár témákat boncolgatni, annyira nem vagyok trash-író, egyszerűen csak ha van valami király sztori ami úgy gondolom hogy megéri, akkor arról írni fogok. Hogy milyen gyakran? Gyakrabban mint az elmúlt 15 hónapban! :D

 

Van egy Liga. Legyen a neve NBA. Ez a Liga a kezdetektől a fehér emberek Ligája volt, egészen odáig, míg a rasszizmus háttérbeszorulásával a fekete játékosok teljes mértékben átvették az irányítást. A tendencia tovább robogott és a fekete játékosok ha nem is pünkösdi királyságot éltek az NBA élén, de egy "újabb faj" jött előtérbe mellettük mögöttük előttük. Az első európai MVP Dirk Nowitzki volt a 2000-es évek derekán. Dirk maga volt a megtestesített WTF-momentum. Kevés olyan ember van, akinek a nevéhez egy adott mozdulatsort társítanak. Nowitzki ha szóbajön, egyből a fadeaway dobástípus jut mindenkinek eszébe. Már ez óriási magaslatokba emeli a németet, hát még, hogy ő (eddig) minden idők legjobb európai kosárlabdázója!

ol-ai308_dirk_9u_20160424153314.jpg

 

Meddig kellett várnia a Ligának a következő európai nagyágyúra Dirk után? Nem telt el 15 év és jött is a GREEK FREAK. Giannis Antetokounmpo maga az unikornis-típusú játékosok prototípusa. Közel akkora mint egy center, olyan jól irányítja a játékot mint egy-egy irányító és mégis olyan sallangmentesen tud felrakni a szopórollerre, hogy azt se tudod mi a szar van... Giannis, MVP lett az elmúlt szezon végeztével, nem érdemtelenül, akármennyire is rinyált ezen az egészen James "átlag20büntetőpermeccs" Harden.

73e62a7e-f112-453b-858c-29c527c1bd94-2019-06-24_giannis.jpg

 

Azért nyilván, nem csak ez a két európai játékos tud nagyon magas szinten kosarazni az NBA-ben, hisz voltak előttük, mellettük és lesznek bizony-bizony utánuk is korszakos zsenik az öreg-kontinensről. És akkor el is érkeztünk a blogbejegyzés tárgyi alanyához: LUKA DONCIC-hoz.

5ddc4b77fd9db267f80ef333.jpg

Doncicról olvassunk gyorsan pár adatot a teljesség igénye nélkül:

"Luka Dončić (született 1999. február 28-án) a Nemzeti Kosárlabda Szövetség (NBA) Dallas Mavericks és a szlovén nemzeti csapat szlovén profi kosárlabdázója. Ljubljanában született Dončić az Union Olimpija ifjúsági játékosának tűnt, mielőtt belépett a spanyol Real Madrid ifjúsági akadémiájába. 2015-ben, 16 éves korában debütált az idősebb csapatban, és lett a legfiatalabb a klub történetében. Két évvel később vezette Madridot a 2018-as EuroLeague bajnoki címhez, megnyerték az EuroLeague MVP-t, valamint a Final Four MVP-t. Azt is nevezték az ACB legértékesebb játékosának, és megnyerte az EuroLeague Rising Star és az ACB legjobb fiatal játékos díjait. 2018-ban Dončić bejelentette az NBA tervezetét, és csatlakozott az Egyesült Államokban a Dallas Maverickshez. [1. megjegyzés] Dončićot egyhangúlag választották ki az NBA All-Rookie első csapatába, és megnyerte az Év Rookie-t a 2018–19-es szezonban. A szlovén nemzetközi Dončić csak 17 éves korában debütált Szlovéniában 2016-ban; Később az All-Tournament Team-hez nevezték el, miután segített országának elnyerni az első EuroBasket-címet 2017-ben."

(köszi a Wikipedianak és a Google Fordítónak. A szövegen nem változtattam, nem magyarítottam, így fordította le a Barátom!) Annyi kiegészítés, hogy Ő nyerte meg az EuroLeague MVP-t a Euro League Final Four MVP-t, a Spanyol bajnokság MVP-t, az Euro Leagua Rising Star MVP-t és a Spanyol bajnokság legjobb fiatal játékosa díjat. Ezekután tette át székhelyét Dallasba. Abba a Dallasba, ahol utolsó szezonját kezdte meg minden idők legjobb európai kosárlabdázója Dirk Nowitzki. Előttem az utódom és mint egy jóra való gyerek, túl akarja nőni édesapja árnyékát és ne legyen kétség, túl is fogja. Mert Doncicot ha jellemezni kéne, akkor talán a legmegfelelőbb az lenne rá, hogy egy babaarcú, óvodás testű, meghatározhatatlan stílusú gyilkológép a pályán. Első évében megnyerte az Év újonca díjat az NBA-ben, második évében pedig 2 hónap elteltével MVP formában játszik. Simán top10 játékossá vált idénre és be fogja vezetni a Mavst a Rájátszásba, ott pedig bármi megtörténhet. Még ha Nyugaton is játszanak. De mitől ekkora király Doncic?

Ma hajnalban döntötte meg Michael Jordan rekordját, zsinórban 19 meccsen ért el legalább 20pontot, 5lepattanót és 5asszisztot. MJ23 pedig nem európa, hanem a világ legjobbja (csönd LBJ23 drukkerek :D). Egy olyan Ligában tette mindezt, ami nem a védekezéséről híres, nem úgy a 80-90-es évek NBA-je, de ne vegyük el az érdemét, hisz a statisztikai történelem könyvekben sem ez fog szerepelni! Luka egyébként az ominózus rekorddöntés után kinyilatkozta, hogy ez csak egy statisztika és senkit nem lehet MJ-hez mérni.

Donciccsal jól járt a Mavs, jól járt az NBA, jól járt az egész sport. Szerény személye és stílusa, példamutató a jövő reménységeinek és egyértelművé válik, hogy nem csak az NCAA-ből kerülhet ki korszakalkotó zseni. Meddig juthat el Doncic az NBA-ben? Ameddig csak ő akar. Korlátai egyelőre nincsenek, sérülékenysége minimális, csak rajta múlik, hogy fényes csillaga mennyire és meddig fogja beragyogni az eget. Sokadmagammal szorítunk érte és csak remélni tudjuk, hogy minden negatívum el fogja kerülni karrierje során.

A következő rész előzeteseként a Harden-effektust fogom kíméletlenül górcső alá venni...

Ha kérdésed, kérésed, kivetnivalód, vagy bármid van számomra, check-olj le és vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi social media-linkek valamelyikén:
https://www.facebook.com/becsi.ors
https://www.facebook.com/48ersNBA/
https://twitter.com/BecsiOrs
https://www.instagram.com/becsi.ors/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://lanbasea.blog.hu/api/trackback/id/tr415344490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása